#Durftevragen: Mag je rijden met een kapotte snelheidsmeter?

Mag je rijden met een kapotte snelheidsmeter

Als je niet de allernieuwste auto rijdt, dan kan het zomaar eens voorkomen dat de snelheidsmeter van de auto het begeeft. Vervelend, want nu kun je niet meer zien hoe hard je gaat, met alle gevolgen (lees: boetes of ongelukken) van dien. Maar is het rijden met een kapotte snelheidsmeter, naast gevaarlijk, ook verboden? Wij vertellen het jou in deze blog!

Elke auto is voorzien van een snelheidsmeter. De teller zit op het dashboard van je auto en vertelt jou hoe hard je rijdt. Vroeger was het vaak een analoge snelheidsmeter, maar vandaag de dag is ‘ie steeds vaker digitaal. Wat inhoudt dat de meter is verbonden aan de boordcomputer van de auto. Hierdoor gaat een snelheidsmeter minder vaak kapot. De analoge snelheidsmeters zijn vaak door middel van kabels verbonden aan de motor of de dynamo en zijn hierdoor gevoeliger voor storingen. Met als resultaat dat je op een dag flink gas aan het geven bent, maar de teller nog op nul ziet staan.

Een kapotte sensor, een display dat dienstweigert, een gebroken kabel of een tandwiel dat het magnetische mechanisme niet meer weet te verbinden. Wat de reden ook is van een kapotte snelheidsmeter… het zorgt voor gevaarlijke situaties en je moet er zo snel mogelijk iets aan doen.

Nederlandse Verkeerswetgeving & APK-keuring

De vraag die we in deze blog beantwoorden is: mag je rijden met een kapotte snelheidsmeter? En het antwoord is: nee. De Nederlandse Verkeerswetgeving geeft aan dat een auto, hoe oud dan ook, een werkende snelheidsmeter moet hebben. Dit is dan ook opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990). Artikel 5 van de Wegenverkeerswet vertelt ons dat je als bestuurder altijd in staat moet zijn om de snelheid te controleren. En tja, daar hoort dus een kapotte snelheidsmeter niet bij.

Maar er is nog meer. Want wanneer jouw auto door een APK-keuring moet, dan is het ook verplicht dat jouw snelheidsmeter het doet. Het functioneren van jouw snelheidsmeter is dus een officieel onderdeel van de Algemene Periodieke Keuring (APK). Het kan dus zomaar zo zijn dat jouw geliefde bolide niet door de keuring komt wanneer de snelheidsmeter het niet meer doet.

Waarom mag je niet rijden met een kapotte snelheidsmeter?

We zeiden het net al eventjes kort. Maar rijden met een kapotte snelheidsmeter kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo is de kans groot dat jij snel een boete rijdt. Dat is niet alleen zonde voor je portemonnee, maar het maakt ook dat je in gevaarlijke situaties terechtkomt. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Maar er is nog meer. Want als je te zacht gaat rijden, dan zorgt dit evengoed voor gevaarlijke situaties. De rest van het verkeer kan jou ook niet goed inschatten, waardoor een botsing snel gemaakt is.

Het rijden met een kapotte snelheidsmeter is dus simpelweg te gevaarlijk. De verkeersveiligheid is niet langer meer te waarborgen en de kans op een ongeluk gaat aanzienlijk omhoog. En je kunt ook nog boetes en strafpunten krijgen op je rijbewijs. Maar als je snelheidsmeter kapot is, wat moet je dan doen?

En dan is er nog de verzekering. Want het rijden met een kapotte snelheidsmeter kan ook invloed hebben op je autoverzekering wanneer je betrokken bent geraakt bij een ongeluk. Met andere woorden: als eruit komt dat jij een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je snelheidsmeter het niet deed, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de afhandeling van de schadeclaim. Bijvoorbeeld omdat ze dan zeggen dat je nalatig bent geweest. Met alle financiële gevolgen van dien.

Zo zorg je ervoor dat je niet hoeft te rijden met een kapotte snelheidsmeter

Het is jou ondertussen wel helder dat je niet te lang wilt blijven doorrijden met een kapotte snelheidsmeter. Het is daarom slim om zo snel mogelijk een garage te vinden die jouw kapotte snelheidsmeter kan maken. Bij oude auto’s is het vaak niet een al te ingewikkelde klus, waardoor ‘ie het snel weer doet. Heb je een nieuwere auto en doet de snelheidsmeter het niet meer? Dan kan het zo zijn dat de monteur er langer mee bezig is en de kosten ook hoger worden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een boete of het veroorzaken van een ongeluk door een kapotte snelheidsmeter veel meer impact heeft.

Toch kun je ook kiezen voor een tijdelijke oplossing. Er zijn namelijk GPS-snelheidsmeters te koop. Deze kun je vaak aansluiten op een USB-aansluiting in je auto of bijvoorbeeld in de sigarettenaansteker van je auto. Op die manier kun je toch zien, op basis van GPS, hoe hard je rijdt. Deze kleine apparaten zijn nauwkeurig en betrouwbaar. Niet elke APK-garage keurt je auto goed wanneer je gebruikmaakt van dit apparaatje, maar het is wel een veilige tijdelijke oplossing.

Er zijn ook applicaties die je kunt downloaden om te controleren hoe hard je gaat tijdens het rijden. In onze ogen is dit een absolute noodoplossing, bijvoorbeeld wanneer je snelheidsmeter is gesneuveld en je veilig thuiskomen. Dit omdat sommige applicaties niet zijn goedgekeurd of 100% kunnen garanderen dat jij de snelheid rijdt die je ziet op het scherm. Het is meer een indicatie of een richtlijn. Gevaarlijk om hier volledig op te vertrouwen.

Conclusie: Rijden met een kapotte snelheidsmeter is verboden

Rijden met een kapotte snelheidsmeter is bij wet verboden, zoals opgenomen in de Nederlandse Verkeerswetgeving en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990). En dat is ook niet gek, want het zorgt voor ongelooflijk gevaarlijke situaties. Situaties waarin je jezelf niet wilt brengen, maar zeker ook niet je medeweggebruikers. Het is dan ook slim om snel actie te ondernemen wanneer je snelheidsmeter ermee ophoudt. De beste oplossing is om snel een afspraak te maken bij een garage die jouw snelheidsmeter kan maken. Er zijn ook tijdelijke oplossingen, zoals een GPS-apparaatje of zelfs een applicatie, maar deze zijn slechts voor nood.

Recente post

Don't Miss

Sarah Puttemans - Vader, Leeftijd, Vermogen en meer

Sarah Puttemans: Vader, Leeftijd, Vermogen en meer

Sarah Puttemans is een bekende Belgische influencer, vlogster en televisiepersoonlijkheid.
Lichaamstaal verliefde collega herkennen 9 kenmerken

Lichaamstaal verliefde collega herkennen: 9 kenmerken

Er wordt gezegd dat de meest duidelijke taal de lichaamstaal