Wat is Body Count? En hoe ga je ermee om?

Wat is Body Count En hoe ga je ermee om

Body count. Misschien heb je er nog nooit van gehoord en misschien heb je het weleens voorbij horen komen. Hoewel de kans groot is dat je het woord niet dagelijks gebruikt, kan het wel zorgen voor flink wat opwaaiend stof. Wat het precies betekent, waar het vandaan komt en hoe het vandaag de dag wordt gebruikt, lees je allemaal in deze blog.

Stel je loopt langs een groepje jongeren op een willekeurige stapavond of je zit in de trein tegenover twee vriendinnen en je hoort: “Wat is jouw body count?”. Dan gaat het over de hoeveelheid bedpartners die de ander heeft gehad. Het aantal seksuele partners wordt dus uitgedrukt in body count. Je kunt een body count hebben van nul, dan ben je nog maagd en ben je nog niet seksueel actief. Heb je een body count van vijf dan heb je met vijf mensen het bed gedeeld. Wat inhoudt dat je seks hebt gehad. Het woord wordt vaak gebruikt onder jongeren. Dit komt doordat het bijvoorbeeld in nummers wordt gezongen of dat het voorbij komt op sociale media. Hierdoor is het woord genormaliseerd en wordt het vandaag de dag vaak gebruikt.

En toch betekent body count oorspronkelijk heel iets anders. De term kan namelijk ook andere betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Bijvoorbeeld, in militaire of criminologische contexten verwijst “body count” naar het aantal dodelijke slachtoffers in een bepaalde situatie, zoals een slagveld of een misdaadscène. Maar ook in videogames wordt het vaak gebruikt.

Praten over body count

Er kan gekscherend gedaan worden over iemand anders zijn of haar body count. Vragen over body count kunnen ervoor zorgen dat mensen niet de waarheid durven te spreken en gaan liegen over het aantal. Of dat er juist stoer wordt gedaan en een hoog aantal wordt genoemd. Maar als we er even vanuit gaan dat een groep jongeren het niet hebben over hoeveel mensen ze van het leven hebben beroofd, kunnen we dus stellen dat het gaat om de hoeveelheid bedpartners. Een onderwerp dat voor veel jongeren – maar zeker ook nog bij ouderen – voor ongemak kan zorgen. Of juist voor rivaliteit om zoveel mogelijk body count te creëren. Het wordt tenslotte vaak nog stoer gevonden om een hoog getal te noemen, zeker onder jongens.

Het is zeker voor jongeren belangrijk om te leren praten over body count, evenals seksuele voorlichting of het praten over gevoelens. Hoe je dat doet of hoe je het gesprek aangaat, vertellen we jou graag verder in deze blog.

Ouders: Hoe ga je het gesprek aan met je kind over body count?

Misschien als je dit leest gaat er een wereld voor je open. We snappen dat je in de digitale tijd waarin we leven graag met je kind wilt praten over zulke onderwerpen zoals seks en body count. Maar hoe doe je dit nu precies?

Het is altijd goed om te beginnen met een open vraag. Bijvoorbeeld: ‘Weet jij wat het woord body count betekent?’ Als je kind er klaar voor is en zich op zijn of haar gemak voelt, zullen ze hier zelf over gaan praten. Vanuit een open houding kun je veel beter met je kind praten en daarnaast ook bijvoorbeeld meer vertellen over je eigen seksuele verleden. Door niet te veroordelen, maar juist empathie te tonen, zal je merken dat je kind veel opener over seks kan praten. Ga de dialoog aan met je kind, luister naar hem of haar en ga hierin ook af op je eigen voelsprieten. Je kunt – hoe vervelend dan ook – je kind niet dwingen om de waarheid te vertellen, maar je hebt wel invloed op wat je zelf vertelt en welke normen en waarden jij je kind meegeeft.

Jongeren in gesprek met elkaar

Als jij zelf een adolescent bent en merkt dat er om je heen vaak wordt gepraat over body count, weet dan dat je nooit hoeft te liegen over het aantal bedpartners dat je hebt gehad. Misschien ben je helemaal nog niet seksueel actief. Het is allemaal goed. Je hoeft jezelf hier niet anders voor te doen dan je bent. Er hangt nog steeds een groot stigma op het woord body count. Zo scheppen jongens wel graag op over hun aantal bedpartners. Terwijl meisjes eerder een ‘slet’ worden genoemd als ze meerdere bedpartners hebben gehad. Uiteraard zijn er – gelukkig – altijd uitzonderingen.

Weet dat je je nooit anders hoeft voor te doen. Als je het vervelend vindt wanneer er wordt gevraagd naar de body count, dan kun je dit benoemen. Je kunt zeggen dat je je er niet prettig bij voelt en dat je het er niet over wilt hebben. Het is dan aan de ander om dit te respecteren. Het ontdekken van je eigen seksualiteit is iets moois dat je niet kunt afdwingen of kunt versnellen. Erover praten kan, mits het een veilige omgeving is, prettig zijn. Als je niet met leeftijdsgenoten erover wilt praten, dan kun je er ook altijd voor kiezen om met je ouders erover te praten of bijvoorbeeld met een leraar die je vertrouwt.

Body Count in relaties

Naast ouders en jongeren, kan het aantal bedpartners ook in een relatie ter sprake komen. Wanneer het gesprek over body count opkomt in relaties, kan het een gevoelig onderwerp zijn. Sommige mensen hechten veel waarde aan de seksuele geschiedenis van hun partner, terwijl anderen het minder belangrijk vinden. Alle tips die wij hebben gegeven aan ouders en jongeren kun je ook betrekken op je relatie. Zorg voor transparantie en een veilige omgeving waarin eerlijk gesproken kan worden.

Wees je er daarnaast ook van bewust dat je partner voor jou vaak al seksueel actief was. De seksuele geschiedenis kun je niet veranderen. Je was er tenslotte zelf niet bij. Probeer er daarom ook geen oordeel aan te hangen, maar open en eerlijk het gesprek in te gaan. Body count hoeft namelijk niet altijd iets te zijn waarom je nieuwe partner trots op is, of misschien triggert het wel een nare ervaring uit het verleden.

Uiteindelijk draait het – tussen ouders en kinderen, jongeren onder elkaar of binnen een relatie – om open communicatie, wederzijds respect en een flinke dosis empathie. Dit zijn de ingrediënten voor gezonde en respectvolle gesprekken over alle aspecten van onze relaties, inclusief body count.

Recente post

Don't Miss

Matthias Casse Vriendin, Lengte, Carrière en nog meer weetjes.

Matthias Casse: Vriendin, Lengte, Carrière en nog meer weetjes.

Matthias Casse haalde als Belgische judoka de wereldtitel en werd
Jamie Lee Six: Carrière, Borstvergroting en andere weetjes

Jamie Lee Six: Carrière, Borstvergroting en andere weetjes

Jamie-Lee Six is geboren in Menen op 10 juni 1998.