Welke klapvoet oefeningen kan ik zelf doen?

Welke klapvoet oefeningen kan ik zelf doen

Klapvoet is een aandoening waarbij het voorste deel van de voet en de tenen moeilijk kan worden opgetild. Het resulteert vaak in moeite met lopen. Omdat je een groter risico loopt om te vallen als de voet sleept of de tenen op de grond haken. Gelukkig zijn er klapvoet oefeningen om kracht en beweeglijkheid in de voet terug te krijgen. Een van de beste methode is voetvaloefeningen doen.

Laten vallen van de voet

Oefeningen voor het laten vallen van de voet zijn ontworpen om de spieren van de onderste ledematen te helpen versterken. Om zo het vermogen om de voet weer op te tillen te verbeteren. Oefening helpt ook om de hersenen te stimuleren en opnieuw te bedraden. Het is een effectieve manier om een klapvoet na een beroerte of hersenletsel te overwinnen.

Via deze blog leer je oefeningen die je veilig thuis kunt doen. Aan het eind ontdek je ook andere behandelingen voor klapvoet die je resultaten nog meer kunnen verbeteren.

Wat is klapvoet precies?

Klapvoet belemmert jouw vermogen om het bovenste deel van je voet op te tillen richting je scheenbeen. Deze beweging staat bekend als dorsiflexie en is belangrijk om goed te lopen en het evenwicht te bewaren.

Om je spieren te bewegen, moeten de hersenen signalen afgeven die je spieren vertellen wanneer ze moeten samentrekken en ontspannen. Wanneer de delen van de hersenen zijn aangetast die deze signalen uitzenden, kan dit leiden tot een klapvoet. Klapvoet kan echter ook optreden als gevolg van schade aan de spieren of zenuwen in het onderbeen. De zenuwen die rechtstreeks dorsiflexie uitvoeren, of de zenuwwortels die afkomstig zijn van de lumbale wervelkolom (vooral L4 en L5).

Voetvaloefeningen helpen de spieren in het gebied te versterken en de hersenen opnieuw te bedraden. Om het vermogen van uw hersenen te verbeteren om de juiste signalen te sturen om jouw voet te bewegen. Dit herbedradingsproces staat bekend als neuroplasticiteit en is de sleutel tot het herstel van een klapvoet.

Consequente beoefening geeft de hersenen de stimulatie die ze nodig hebben om de vaardigheid van dorsiflexie opnieuw te leren.

Voet val-oefeningen voor fysiotherapie thuis

Probeer eens de volgende oefeningen uit en zoek uit welke oefeningen het beste aanvoelen voor jouw klapvoet. Mocht een oefening wat te zwaar aanvoelen probeer dan de intensiteit wat aan te passen, of test een andere oefening die beter bij je past.

Dorsiflexie van de enkel

Begin deze passieve voet val-oefening met jouw aangedane been gekruist over jouw andere been. Gebruik vervolgens jouw niet-aangedane arm om je voet in dorsaalflexie te brengen. Dit is precies de beweging waar mensen met een klapvoet moeite mee hebben, dus deze oefening is een perfect startpunt. Je kunt ook een handdoek of riem om je voet wikkelen om de beweging uit te voeren.

Dit is een passieve beweging, wat een geweldig startpunt is voor iedereen die worstelt met extreem beperkte mobiliteit. Het helpt ook om de kans te verkleinen dat jouw voet- en enkelspieren stijf worden door gebrek aan beweging.

Enkelabductie

Kruis je aangedane been over je andere been. Gebruik vervolgens jouw niet-aangedane hand om het voorste deel van jouw voet heen en weer te bewegen. Concentreer je op het initiëren van alle bewegingen vanaf je enkel.

Op tenen staan (Toe raises)

Toe raises zijn de moeilijkste beweging om uit te voeren. Als je moeite hebt met deze beweging is dat niet vreemd.

Begin met het plaatsen van jeaangedane voet bovenop je niet-aangedane voet. Gebruik vervolgens jouw niet-aangedane voet om de andere voet op te tillen. Gebruik langzame, opzettelijke bewegingen om de hersenen te stimuleren. Dit kan passief worden gedaan met je voet volledig ontspannen. Of actief ondersteund terwijl je bewust probeert om dorsaal te buigen met behulp van je andere voet.

Til uw voet tijdens deze oefening in totaal 10 keer of meer op en neer.

Teenverhoging “omkeren”

Bij een ‘omgekeerde’ oefening wordt het excentrische deel van een beweging benadrukt. Bij de vorige oefening is het excentrische deel van de beweging het terug naar beneden laten zakken van je voet.

Tijdens deze oefening zul je alleen het excentrische deel van de beweging benadrukken.

Begin met het optillen van jouw aangedane voet in een gebogen positie (tenen richting jouw scheenbeen). Net als bij de Toe Raise-oefening. Maar probeer in plaats van je voet snel terug te laten zakken, je voet zo langzaam mogelijk te laten zakken.

Deze beweging is geavanceerder, omdat het enige controle over je voet vereist. Probeer dit in totaal 10 keer te doen voordat je verder gaat met de volgende oefening.

Hielverhogingen

Deze actieve oefening is het tegenovergestelde van toe raises. Hoewel dit misschien niet het gevoel heeft dat het helpt bij een klapvoet, helpt het de omliggende spieren te trainen.

Om hielverhogingen uit te voeren, begin je met jouw voeten plat op de grond. Richt vervolgens je tenen en til je hielen van de grond. Probeer de juiste neutrale voetuitlijning te behouden door actief door uw 1e en 2e teen te drukken. En zorg ervoor dat jouw enkels niet naar buiten draaien tijdens het heffen van de hiel. Je zou de spieren in de kuit en onderrug van het been moeten voelen werken. Herhaal 10 keer.

Enkel-eversie

Plaats voor deze actieve foot drop-oefening uw aangedane voet plat op de grond. Til vervolgens de buitenrand van uw voet en tenen op en ontspan vervolgens weer naar beneden. Concentreer u op het isoleren van de beweging van uw voet en enkel en probeer te voorkomen dat u met uw been compenseert. Herhaal 10 keer.

Enkelinversie

Begin voor enkelinversie in dezelfde positie, maar beweeg de binnenrand van jouw voet en tenen omhoog naar de middellijn van uw lichaam. Ontspan vervolgens weer naar beneden. Herhaal 10 keer.

Recente post

Don't Miss

Manu van Acker Vriendin, Leeftijd, Carrière en meer weetjes

Manu van Acker: Vriendin, Leeftijd, Carrière en meer weetjes

Wil je meer weten over Manu van Acker? Hier lees
Wat is Body Count En hoe ga je ermee om

Wat is Body Count? En hoe ga je ermee om?

Body count. Misschien heb je er nog nooit van gehoord