Wanneer ben je het zwaarst in je cyclus? En weetjes die je niet wist over menstruatie…

Wanneer ben je het zwaarst in je cyclus

Vrouwen menstrueren. Een terugkerende maandelijkse bloeding waarmee wordt bevestigd dat er geen baby in de buik groeit. Zo simpel als dat? Veel vrouwen én mannen weten weinig van menstruatie af. En dat is zonde, want een menstruatie kan bijvoorbeeld veel vertellen over je gezondheid. Maar er zijn ook een hoop bijzondere weetjes over de maandelijkse cyclus. Want wist jij bijvoorbeeld dat je op een bepaald punt in je cyclus zwaarder bent? Tijd om eens in dit onderwerp te duiken. Lees je mee?

Een vrouw heeft een cyclus die meestal ongeveer vier weken duurt. Soms iets langer, soms iets korter. Ze wordt dan vaak tussen de 21 en de 31 dagen ongesteld. Als een vrouw gezond is, dan is haar cyclus elke maand vrij gelijk en weet ze dus precies wanneer ze weer ongesteld moet worden. Als ze ongesteld wordt, betekent het eigenlijk dat haar lichaam een eitje heeft afgestoten. Er is immers geen baby aan het groeien. Het eitje wordt afgestoten door het lichaam en dat gaat gepaard met slijm en bloed. Vaak duurt een menstruatie tussen de drie en vijf dagen. Nadat een menstruatie is geweest, maakt het lichaam zich weer op voor een nieuwe ronde!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Het vrouwelijke lichaam kan nieuw leven creëren. Blijft een menstruatie uit? Dan kan het zo zijn dat er een baby groeit. De menstruatiecyclus is dan ook een belangrijk onderdeel van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Deze cyclus bestaat namelijk uit vier onderdelen. Deze zou je kunnen zien als de winter, de lente, de zomer en de herfst. Ook wel de menstruatie, de folliculaire fase, ovulatie en de luteale fase genoemd. Dit houdt in dat in de winter het lichaam het eitje afstoot. Hierna komt de folliculaire fase. Het lichaam maakt weer een nieuw eitje gereed. In de zomer is het eitje klaar om een mannelijk zaadje te verwelkomen om zo een nieuwe baby te maken. Komt deze baby er niet? Dan begint het lichaam langzaam aan het eitje af te breken tot de menstruatie zich aandient.

Wanneer ben je het zwaarst in je cyclus?

Vaak voelen vrouwen zich tijdens de cyclus zwaarder. Het kan zijn dat ze zich minder prettig in hun vel voelen zitten, maar het kan ook zijn dat ze oprecht wat zwaarder zijn.

Wanneer ben je het zwaarst in je cyclus? Dat is vlak voor en tijdens de menstruatie. Wat van Moeder Natuur een beetje flauw is, omdat je je op dat moment al minder prettig voelt.

Het komt door een aantal punten. Allereerst door de hormonale schommelingen. Hierdoor krijg je een stijging van progesteron en oestrogeen, waardoor je meer vocht vasthoudt.

Ook krijg je een opgeblazen gevoel. Je spijsvertering doet er langer over en je krijgt gasophoping. Ook heb je rondom je menstruatie meer trek dan anders.

De vrouwelijke cyclus heeft impact op het brein

Door de fluctuaties van de vrouwelijke hormonen, denk aan stijgingen én dalingen van het oestrogeen en progesteron, kunnen vrouwen dit merken aan hun brein. Ze zijn simpelweg minder scherp of ze kunnen zich juist perfect focussen op de details. Tijdens de luteale fase zijn vrouwen minder scherp. Dit komt omdat in deze periode, net voor de menstruatie, het progesteron hoog is. In de folliculaire fase, wanneer het eitje rijp wordt gemaakt, is dit juist het tegenovergestelde. Goed om gebruik van te maken dus!

Veranderingen in slaap en huid

Door de cyclus heen kan er ook een boel veranderen voor de vrouw. Zo zijn er vrouwen die merken dat hun sportprestaties veel beter zijn als ze rekening houden met belangrijke momenten in hun cyclus. Een sportwedstrijd doen terwijl je menstrueert, dat is natuurlijk geen goed idee. Maar je kunt wel jezelf overstijgen wanneer je in je ovulatie zit, het moment dat je lichaam klaar is om een baby te verwelkomen.

Maar er verandert nog veel meer. Zo merken veel vrouwen ook veranderingen op in hun huid. Tijdens de ovulatie ziet de huid van de vrouw er veel strakker en beter uit, terwijl er rond de menstruatie meer kans is op puistjes en droge plekken. (Het komt dus niet door de chocolade die vrouwen in deze periode graag eten.) Tijdens de ovulatie, zo is wetenschappelijk bewezen, is het gezicht van de vrouw veel meer symmetrisch. Dit lijkt te komen uit de evolutie, omdat vrouwen op deze manier aantrekkelijker eruitzien op het moment dat ze in verwachting kunnen raken.

En dan is er nog slaap. De hormonale schommelingen beïnvloeden de slaap van de vrouw tijdens haar menstruatie. Ze voelt zich veel meer moe, terwijl ze tijdens de ovulatie juist weer veel dieper slaapt en minder droomt. Ze wordt uitgerust wakker.

Boeken, seed cycling en de menstruatiesimulator

Er komt steeds meer bewustwording onder vrouwen én mannen over de rol van hormonen bij vrouwen. Door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden, kunnen vrouwen beter ontdekken wanneer ze zich goed voelen en wanneer ze zich minder goed voelen. Boeken zoals “De Cyclus Strategie,” “Grip op je Cyclus,” en “Period Power” geven vrouwen meer inzicht in menstruatie, hormonen en een cyclus die beter voor je werkt.

Ook is er steeds meer bekend over wat je kunt doen als je bijvoorbeeld steeds ergere PMS-klachten hebt. Zo heb je bijvoorbeeld seed cycling. Hierbij eet je afwisselend bepaalde zaden en pitten om op die manier je hormonen beter in balans te krijgen. Of je drinkt bijvoorbeeld bepaalde soorten thee. Natuurlijke middelen om op een natuurlijke manier menstruatieklachten tegen te gaan.

Voor mannen is er tegenwoordig een menstruatiesimulator. Op die manier kunnen mannen, door middel van plakkers op de buik, de pijn ervaren die vrouwen maandelijks voelen tijdens de menstruatie. Dit helpt mannen voelen en ervaren hoe het is om maandelijks die pijn te hebben. Een goede manier om meer begrip voor vrouwen te creëren en extra lief te zijn voor hun partner tijdens de maandelijkse feestweek.

Recente post

Don't Miss

Lichaamstaal verliefde collega herkennen 9 kenmerken

Lichaamstaal verliefde collega herkennen: 9 kenmerken

Er wordt gezegd dat de meest duidelijke taal de lichaamstaal
Hoe kun je buikvet kwijtraken als 50-plusser

Hoe kun je buikvet kwijtraken als 50-plusser?

Buikvet kwijtraken: het is iets wat de meeste mensen wel