Liliane Saint-Pierre is geboren in Molenstede op 18 december 1948. Met ‘Soldiers of love’ eindigde de roodharige zangeres elfde op het Eurosongfestival in 1987. Met de kleinkunstklassieker ‘Sacha’ werd ze een icoon van de Vlaamse homobeweging.
Liliane was vijftien jaar toen ze haar eerste plaatje ‘We gotta stop’ uitbracht. Maar aan stoppen denkt de Vlaams-Brabantse allesbehalve. In 2024 staat ze met haar ’60 jaar on tour’-concertenreeks nog steeds op de Belgische planken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het privéleven van Liliane Saint-Pierre
De partner van Liliane
Op 6 maart 1971 trouwde Liliane met Dennis De Coster, de zoon van haar toenmalige manager Milo De Coster. Op 11 augustus 1971 bevalt de zangeres van haar eerste en enige zoontje Philip. Het huwelijk met Dennis blijkt geen succes.
In 1985 hertrouwt Liliane met Marc Hoyois, de weduwnaar van de jong gestorven kleinkunstzangeres Ann Christy. Op 4 juli 2010 overlijdt haar grote liefde onverwacht.
Liliane had last van beroertes
Liliane is een tijd lang ziek geweest. Ze kreeg meerdere keren kleine beroertes. Ze gaf onlangs aan dat haar arts al langer had aangeraden om bloedverdunners te nemen, maar ze dacht er te makkelijk over. Na de beroertes heeft ze het roer omgegooid.
De carrière van Liliane Saint-Pierre
De begindagen van Liliane
Liliane was er vroeg bij. Op twaalfjarige leeftijd nam de Vlaams-Brabantse al deel aan haar eerste zangwedstrijden. Ze trad toen nog op met haar geboortenaam ‘Liliane Keuninckx’.
Liliane was vijftien toen ze tweedes werd in de Grote Variétéprijs van Radio Luxemburg. Het liedje ‘We gotta stop’ leverde de tiener een platencontract bij Philips op.
Niet veel later verscheen in juni 1964 haar eerste single. Met ‘We gotta stop’ had de vijftienjarige zangeres meteen haar eerste hit beet. De successingles ‘Waarom’ en ‘Verboden wensen’ bevestigden dat dit meisje beslist geen eendagsvlieg was.
Duitse roem
Al snel volgde ook het buitenlands succes. Op haar zestiende scoorde Liliane een Duitse platendeal. Duitse hits als ‘Leider, leider’ en ‘Du bist wie ein Fremde’ openden de deuren naar gesmaakte televisieoptredens in Duitsland. In de coulissen ontmoette ze wereldsterren als Jimi Hendrix en de Bee Gees.
Frans succes
Inmiddels lonkte ook Frankrijk. Lilianes manager Milo De Coster bracht haar namelijk in contact met Claude François.
Samen met de beroemde Franse zanger en producer timmerde de Vlaams-Brabantse aan haar Franse doorbraak. Het was ‘Clo-Clo’ die Liliane voorstelde om haar familienaam ‘Keuninckx’ in te wisselen voor het internationalere Liliane Saint Pierre.
Singles als ‘J’entends une symphonie’ en ‘Je suis une fille toute seule’ gidsten de jonge Vlaamse zangeres naar de legendarische concertzaal Olympia in Parijs. Na onmin tussen Lilianes dominante manager Milo De Coster en Claude François eindigde het Franse avontuur abrupt.
Haar liefde voor ‘la douce France’ bleef. Vijf decennia later eert Liliane in 2016 het Franse levenslied in haar theatershow ‘Compagnons de la Chanson’.
Eurosongfestivaldeelname en ‘Soldiers of Love’
Hét hoogtepunt van Lilianes muziekcarrière moet nog komen. Op 9 mei 1987 vertegenwoordigt de dan 38-jarige zangeres België op het Eurosongfestival in Brussel. De verwachtingen zijn hooggespannen, een jaar nadat Sandra Kim de liedjeswedstrijd won met ‘J’aime la vie’.
Saint-Pierre eindigt op de verdienstelijke elfde plaats met 56 punten. Johnny Logan wint die avond met ‘Hold me now’. Het is alweer de tweede overwinning voor de Ier. In 1992 maakt ‘Mr. Eurovision’ zijn hattrick compleet met zijn door Linda Martin uitgevoerde ‘Why me?’.
In België haalt ‘Soldiers of love’ ondertussen de vierde positie in de Vlaamse Ultratop 50 en een gouden plaat. Pas later blijkt hoe iconisch het liedje wel niet is. Wanneer het nummer in 2020 opduikt in de muzikale Ketnetreeks ‘#Like Me’, verovert het tijdloze lied een nieuwe generatie luisteraars.
Geslaagde comeback in de jaren 90
In 1996 voelt Lilaine Saint Pierre de tijdsgeest perfect aan. Ze maakt een geslaagd uitstapje naar de dance-wereld. Met ‘Ik wil alles met je doen’ bestormt de zangeres opnieuw de hitlijsten.
‘Geef me tijd’, een duet met de boysband-sensatie Get Ready!, haalt de eerste plaats in de Vlaamse Top 10. Met albums als ‘Ik ben wie ik ben’ (1997) en ‘Gewoon een vrouw’ (1998) schrijft de Vlaams-Brabantse verder aan haar muziekoeuvre.
In 2004 staat Liliane alweer veertig jaar op de planken. Een huldiging in haar thuisstad Diest en een plaatsje in de eregalerij van Radio 2 illustreren haar blijvende stempel op de Vlaamse muziekwereld. Maar de zangeres denkt nog lang niet aan haar pensioen.
Nieuw werk
Albums als ‘Daglicht’ (2014) en ‘Karma’ (2020) volgen elkaar op. Liliane blijft ook de Vlaamse culturele centra afschuimen met haar muziektheatershows. Geregeld verbaast ze met een gesmaakte nieuwe single, zoals haar Bruce Springsteen-cover ‘Dansen in het licht’ (2022).
De roodharige zangeres pronkt nog geregeld op de covers van de gespecialiseerde weekbladen. Na haar geslaagde deelname aan ‘De Verraders’ najaar 2023, regent het vragen voor interviews.
Maar Lilianes grootste passie blijft muziek. Met de treffend getitelde single ‘Mij krijg je niet klein’ geeft Saint-Pierre het startschot voor ’60 jaar on tour’, de concertenreeks waarmee ze in 2024 haar indrukwekkende carrière viert.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het engagement van Liliane Saint Pierre
Icoon van de Vlaamse homobeweging
Het nummer ‘Sacha’ bombardeerde Liliane tot boegbeeld voor de Vlaamse homogemeenschap. Dat de zangeres in 1989 zo openhartig over de roze dromen van een homoseksuele jongen zong, was toen ongezien.
Met ‘Sacha’ maakte de zangeres homoseksualiteit bespreekbaar in Vlaanderen. Het nummer was geïnspireerd door haar jeugdvriend Jean-Emile. 32 jaar later brengt Liliane ‘Sacha’ als eerbetoon aan de vermoorde David Polfliet tijdens ’24 UUR LIVE’ in maart 2021.
Op de single ‘Het Verschil’, een cover van ‘La différence’ van Lara Fabian, zingt Liliane in 2001 nogmaals overtuigend dat er niets mis is met een andere geaardheid.
Daarnaast was Liliane meter voor de Gentse werkgroep Ouders van Holebi’s en de actie Kappers tegen Aids.
In gay-discotheken en op de Gay Pride is de zangeres een op handen gedragen artieste. In augustus 2007 brengt ze op de Schlagerpride in Stockholm voor een 15.000-koppig publiek haar succesnummer ‘Soldiers of love’.
Liliane als dierenactiviste
In 1989 kreeg Liliane voor haar verjaardag van haar echtgenoot een Tibetaanse terriër. Het beestje kreeg de naam Toots en betekende de start van haar jarenlange strijd voor dierenwelzijn.
In 1994 liet de zangeres zich strikken door GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch voor een ludieke actie tegen kippen in legbatterijen. Een jaar later stond ze op frontlinie tegen veetransporten met de wereldberoemde dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot.
Met de jaren mildert Lilianes inzet voor dierenwelzijn niet. Wanneer de dierenrechtenorganisatie GAIA in 2014 door de Brusselse straten loopt met een betoging tegen onverdoofd slachten, is Saint-Pierre er vanzelfsprekend weer bij.
Kom op Tegen Kanker
In 2001 ging Liliane samen met de actrices Leah Thijs en Gilda De Bal uit de kleren voor Kom op Tegen Kanker. Met de topless affiche sensibiliseerde het bekende drietal vrouwen op latere leeftijd voor een preventief borstonderzoek.