Mag je met een fietshelm op de scooter? Wettelijke regels en meer

Mag je met een fietshelm op de scooter

Dit is misschien een vraag die je je niet dagelijks stelt. Maar als je de vraag eenmaal hebt bedacht, dan kun je ‘m maar moeilijk loslaten. Met als resultaat dat je op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: mag je met een fietshelm op de scooter? In deze blog geven we jou antwoord op deze vraag, vertellen we je meer over de wettelijke regels omtrent deze vraag en vertellen we je waarom een helm zo belangrijk is.

Je ziet het steeds vaker in het straatbeeld: mensen met een fietshelm op. Vroeger werd er vaak gekscherend gezegd dat een helm alleen gedragen werd door onze oostelijke buren. Maar vandaag de dag hebben wij hier ook door dat een fietshelm dragen toch wel handig is. Een aantal jaar terug is de scooterhelm verplicht geworden. Met andere woorden: we willen maar al te graag ons hoofd beter beschermen in het verkeer.

Nu heb je verschillende soorten helmen. Fietshelmen, skihelmen, scooterhelmen en ga zo maar door. Maar kun je er dan ook voor kiezen om een fietshelm op de scooter te dragen? Of met een skihelm op de fiets? En wat denk je van met een fietshelm op de scooter rijden? Laten we voor het antwoord op deze vraag eens kijken naar de wettelijke regels.

Wat zijn de wettelijke regels voor het dragen van een helm op de scooter?

Als je in Nederland scooter gaat rijden, dan is het dragen van een helm sinds 1 januari 2023 verplicht. Dat betekent voor alle soorten scooters vandaag de dag. Dus ook voor de snorfietsen met een blauw kenteken. En ook voor de bromfietsen met een geel kenteken. Met natuurlijk maar één taak en dat is het beschermen van het hoofd van de bestuurders. Je kunt je zo voorstellen dat een scooter een flink hoge snelheid kan bereiken. Mocht je dan een ongeluk krijgen, dan heb je je hoofd beschermd.

Nu we weten dat het verplicht is om in Nederland op de scooter een helm te dragen, kunnen we ook kijken naar de vraag: mag je met een fietshelm op de scooter?

Een fietshelm voldoet niet aan de verplichtingen waaraan een scooterhelm moet voldoen. Evenals dat een scooterhelm niet voldoet aan de eisen van een skihelm of een fietshelm.

Hoewel deze twee laatste helmen vaak niet verplicht zijn, raden we het je af om te gaan skiën of te gaan fietsen met een scooterhelm. Dat komt omdat het er simpelweg niet voor is gemaakt. Een fietshelm is licht, zorgt ervoor dat je goed overzicht kunt houden in het verkeer. En dat geldt ook voor een skihelm.

Europese veiligheidsnormen

Maar een scooterhelm… daar zitten écht regels aan. Europese veiligheidsnormen die jou de zekerheid geven dat je helm correct en van degelijke kwaliteit is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ECE 22.05 of ECE 22.06. Dit is een Europese norm die eisen stelt aan de bescherming en constructie van helmen. Of NTA 8776. Dit is een Nederlandse norm specifiek voor speed-pedelecs, die hogere snelheden bereiken dan gewone elektrische fietsen maar lager dan scooters.

Een fietshelm voldoet meestal niet aan deze normen. Fietshelmen zijn ontworpen voor lagere snelheden en andere soorten impact dan scooterhelmen. Hierdoor biedt een fietshelm niet dezelfde mate van bescherming die vereist is voor het rijden op een scooter.

We kunnen dus wel concluderen dat – naast dat een scooterhelm verplicht is op de scooter – er ook wel degelijk een verschil zit tussen fietshelmen en scooterhelmen. Laten we daar eens dieper op ingaan.

Fietshelmen en scooterhelmen: Dit zijn de verschillen

Los van het feit dat een scooterhelm simpelweg verplicht is en de politie je bij een staande houding hoogstwaarschijnlijk niet verder laat rijden wanneer je een fietshelm op hebt, is het dus ook zo dat het simpelweg anders is gefabriceerd. Zo is een fietshelm ontworpen om bij een valpartij met een lage snelheid je hoofd te beschermen. Terwijl bij een scooterongeluk de impact op het hoofd veel groter is. Dat maakt een scooterhelm zwaar en robuust. Een dikkere buitenkant en meer dempingsmateriaal zorgt ervoor dat je hoofd beter beschermd is. De Europese norm voor een fietshelm ligt dan ook vaak lager dan bij een scooterhelm.

Bescherm je hoofd en draag de juiste helm

Het dragen van de juiste helm op het juiste voertuig kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Het beschermen van je hoofd is zo ongelooflijk belangrijk. Daarom zie je ook steeds meer mensen met een fietshelm op fietsen en is ook de scooterhelm niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Als je ervoor kiest om motor of scooter te rijden zonder helm, dan riskeer je niet alleen een flinke boete, het kan ook je dood betekenen. De impact van een ongeluk bij een hoge snelheid op je hoofd is al groot. Laat staan als je op topsnelheid rijdt. Bescherm daarom je hoofd en kies voor een helm die goed aansluit op je hoofd.

Is een helm een keer gevallen? Of heb je een ongeluk gehad? Dan raden wij je aan om een nieuwe helm te kopen. Het is dan namelijk niet meer gegarandeerd dat je helm nog 100% goed is. Koop ook nooit een helm tweedehands.

Dus: mag je met een fietshelm op de scooter? Nee. Het is wettelijk verplicht om scooter te rijden met een juiste helm. Daarnaast is het ook zo dat een fietshelm niet gemaakt is voor de hoge snelheid waarop een scooter kan rijden. Een scooterhelm op de fiets of skiën met een fietshelm? Dat is niet strafbaar. Maar verstandig? Dat is het zeker niet. Dat komt omdat elke helm is ontwikkeld voor een bepaalde activiteit. Bescherm daarom je hoofd goed en kies altijd voor de juiste helm. En ga nooit scooter- of motorrijden zonder helm op.

Recente post

Don't Miss

Camille Dhont Zwanger, Leeftijd, Vriend en meer

Camille Dhont: Zwanger, Leeftijd, Vriend en meer

Camille Dhont, beter bekend als Camille, werd op 12 juni
Klaasje Meijer Vriend, Afscheid van K3, Carrière en meer

Klaasje Meijer: Vriend, Afscheid van K3, Carrière en meer

Klaasje Meijer is geboren in Lutjegast op 2 maart 1995.